Kako optimizirati spletno stran?

seoOptimizacijo spletnih strani je sicer najbolje prepustiti usposobljenim strokovnjakom, ki lahko zagotovijo preverljive rezultate, saj je dela preprosto preveč, da bi se ga lotili sami. Nihče točno ne ve, kaj vse vpliva na uvrstitev spletne strani med rezultate iskalnikov za določene iskane besede, vemo pa vsaj približno, da nekatere prakse vodijo v dobre rezultate. Osnove spletne optimizacije so dokaj jasne, za preprostejša opravila pa lahko poskrbi kar vsak sam. Kako optimizirati spletno stran? Začnimo na začetku, pri osnovah, ki so tudi temelj za vsako nadaljnjo optimizacijo.

Že pri izdelavi strani moramo misliti na to, kako optimizirati spletno stran. Sama zasnova in struktura spletne strani lahko ključno pripomore k osnovni optimizaciji, predvsem pa zagotovi možnost grajenja optimizacije na urejeni strukturi. Če spletno stran izdelujemo povsem od začetka, torej brez pomoči različnih sistemov za upravljanje vsebin, moramo biti na to še posebej pozorni – struktura strani mora biti čim bolj jasna, pa ne le za obiskovalce, temveč tudi za robotke spletnih iskalnikov. Iskalniki spletne strani ne morejo videti, lahko le preberejo kodo in iz nje ugotovijo, kakšna je spletna stran. Če je v kodi zaznano kakšno prekrivanje, skrivanje, neujemanje in podobno, bodo iskalniki to kaznovali, tudi če se stran obiskovalcem sicer lepo prikazuje. Prav tako je potrebno kodo optimizirati, odstraniti nepotrebne elemente in poskrbeti za čim hitrejše nalaganje, saj je tudi to dejavnik pri uvrstitvi spletnih strani med rezultate v iskalnikih. Če pripravljamo sistem za dinamično spreminjanje vsebin poskrbimo za to, da je predloga novih vsebin kar se da optimizirana – pripravimo strukturo naslovov, podnaslovov, slik in drugih vsebini.

S tehničnega vidika gre omeniti še ureditev strukture URL naslovov, ki mora biti prijazna do obiskovalcev. To v prvi vrsti pomeni, da mora biti URL kar se da kratek, pri čemer ne mislimo le na domeno, temveč na celoten naslov tudi najmanjših podstrani. Krajšanje URL naslovov za vsako ceno pa vendarle ni priporočljivo. Čeprav bi posamezne vsebine lahko kar številčili in tako poskrbeli za kratek naslov, je bolje v URL vključiti ključne besede, le ne celotnih naslovov vsebine. Če uporabljamo kakšen sistem za upravljanje vsebin, nam je delo na tem področju nekoliko olajšano, saj je osnovna optimizacija že pripravljena.

En izmed elementov, ki jih moramo omeniti ob vprašanju kako optimizirati spletno stran, je vsekakor tudi sama vsebina strani. Pri tej moramo biti pozorni na primerne dolžine besedil, ključne besede in samo vsebino, primerno moramo urediti tudi slike, video posnetke in druge vsebine. Besedila naj bodo dovolj dolga, vsaj okoli 300 besed, ključne besede pa naj se nekajkrat pojavijo, a ne prepogosto. Ključne besede naj bodo vključene tudi v začetku besedila, pogosto jih vključimo v naslov.

Našteli smo nekaj opravil, ki odgovorijo na vprašanje kako optimizirati spletno stran. To zmore prav vsak, saj gre za res osnovne korake na poti do celovite optimizacije, za katero pa je priporočljivo, da jo izvedejo strokovnjaki. Vsekakor pa je koristno, da se osnovne optimizacije najprej lotimo sami in preverimo, kako dobro smo se pri tem odrezali. Rezultati bodo sicer vidni šele na dolgi rok, zato je treba pustiti času čas…