Ravne in zelene strehe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ravna streha

Ravne in zelene Strehe so pomemben del konstrukcije in zagotavljajo kritje, za domove, stavbe in poslovne, industrijske in rekreacijske površine. Ravne Strehe so izdelane ali se gradijo v različnih oblikah in iz različnih materialov. Pravilno oblikovana in izdelana streha ščiti strukturo pod njo od zunanjih vremenskih razmer, zagotavlja strukturno podporo, zavira širjenje požara, in izpolnjuje želene estetske kriterije. Sodobna strešna konstrukcija je običajno sestavljena iz zunanjega sklopa ki je pritrjen na vrhu krova ali ˝plaščem˝, površino, ki pa je podprta s primarnim okvirjem kot niz nosilcev. Oblika zelene strehe in vrsta strešne konstrukcije se običajno določi v skladu z materialom primarne strukture pod njo.

Strešne oblike vključujejo:
-flat; kjer se nagnjene krovne površine sekajo v liniji, grebena ali kolka
-piramidasta; ki vključuje tri več nagnjenih ravnin;
-kupola; ali druga tridimenzionalna površina, kot okrogla, parabolična ali hiperbolična
-školjka in tentlike, ki so začasne tkanine ali membranske površine.

Sklop same gradnje različnih streh je serija plasti različnih materialov pritrjenih na krov zelene strehe. Vsaka vrsta strešne montaže je povezana z zaščito pred vstopom vode od dežja, snega ali ledu in izolacija za temperaturne spremembe, širjenjem ognja, dvigom zaradi vetra in vlage, in ima svoje konstrukcijske zahteve in metode gradnje. Obstaja toliko različnih vrst streh, kot je materialov za njihovo kritje. Ni važno, kakšne vrste streho imate, je pa pomembno, da se uporabljajo ustrezni koraki in materiale za izgradnjo vašega strešnega sistema. Vemo, da večina kupcev ne zanima, kako streha gre skupaj, važno je samo, da ne pušča – vendar ne pozabite, vaša streha je sistem, ki ga je treba postaviti skupaj pravilno. Drugi strešni sistemi lahko ali pa ne zahtevajo enakih strešnih konstrukcijskih procesov. Streha mora nasploh biti zelo odporna in vzdržljiva. Povsem soočena z vremenom. Prav tako mora biti sposobna sprejeti toploto in varovati pred puščanjem vode. Mora biti vodotesna, varena, trajena, privlačna in dovolj elastična, da vzdrži hude temperature premike brez razpok. Podobno kot baker, je aluminij zelo odporen proti koroziji. Prav tako ima dodatno prednost, da je za tretjino lažji od jekla s primerljivo močjo. Aluminij se lahko tudi enostavno in večkrat reciklira. Bilo je ocenjeno, da je tri četrtine ocenjenih 900 milijonov ton aluminija, proizvedenih leta 1880 še vedno v produktivni uporabi, od katerih je 35% v gradbeništvu.

Aluminij je na voljo po razumni ceni in v zadostnih količinah za splošno arhitekturno uporabo šele po začetku 20. stoletja. Arhitekturna uporaba aluminija se je leta 1920 povečala, predvsem za dekorativno podobo. Ta je bil uporabljen za pokrivanje streh, žlebov, stenskih plošč, itd..
Art Deco modeli pogosto uporabljajo aluminij za okrasne funkcije. Prva obsežna uporaba aluminija v gradbeništvu je na Empire State Building-u, kjer je celoten stolp delež aluminija, kot tudi številne dekorativne funkcije, kot so vhodi, vrata dvigal… Danes aluminij pogosto uporabljajo v gradbeništvu. Skozi stoletja so bili gradbeni materiali za strehe in tehnike rafinirane, da dobimo streho z veliko močjo in vzdržljivostjo. Veliko različnih materialov so razvili, da bi trajali več let, v nekaterih primerih, dokler stoji hiša. Sodobna gradnja ostrešja ali strehe, ne glede na obliko ali material površine, je sestavljena iz različnih komponent, ki vključujo les, uokvirjanje, oplaščenje, podloge, žlebove in seveda skodle ali druge končne površine.