Zgodovina japonk

Izvor imena japonk

Kje se je ime za to vrsto obutve pojavilo prvič, ni jasno. Obstaja več različic, kako so japonke dobile ime flip-flop. Na primer ob predpostavki, da je flip-flop opis hrupa, ki nastane pri hoji z japonkami, medtem ko udarjajo ob tla ter nato skočijo nazaj na podplat, vendar nobena od teorij ni potrjena. Predhodni copati so bili imenovani tudi Dianette, vendar je ta izraz skoraj povsem izginil s prihodom pojma flip-flop v nekaj letih.
Poleg japonk, kadar vnesete besedno zvezo “flip-flop” , najdete tudi blagovno znamko flip-flop. Ta je zaščitena v Nemčiji in pripada skupini Bernd Bumble.

Po nekaterih virih, nošenje japonk ovira človeško telo. Strokovnjaki niso v celoti zavrnili prednosti natikač (njihovo uporabo vrednotijo ko obutev na plaži, v bazenu ali pod prho), vendar le pogumni hodijo z njimi več kot eno uro na dan (in prav gotovo ne v mestih po tlakovanih tleh). Raje izmenjujejo različne vrste čevljev in za daljše sprehode uporabljajo superge, zadnja leta so med ženskami popularne tudi balerinke, vendar tudi ta vrsta obutve ni primerna za daljšo hojo.
Zgodovina
Japonke pripadajo skupini sandalov s trakci, ki se med prsti na nogah pojavljajo že tisočletja. Obravnavajo se kot ena od izvirnih oblik sandal starega Egipta. Tudi na Japonskem so ti sandali, imenovani Zori, že stoletja klasična obutev. Japonke so tam že več desetletij, vendar niso znane pod tem imenom, ampak kot Dianette ali samo copati.
Za razliko od Nemčije, izraz flip-flop (z vezajem) v anglosaksonskih državah ni blagovna znamka, ampak od leta 1960 zgolj opisni izraz za to vrsto čevljev. Ta izraz, ki opisuje zvok, ki ga s to vrsto obuval naredimo pri hoji, je triatlonec Stefanie Schulze uporabil za nemško znamko flip-flop, ki ga sestavljajo vezaji, patentiral in ustvaril blagovno znamko v 1997 letu. Po začetnih težavah so kasneje prodali preko 200.000 parov letno in to samo te blagovne znamke. Medtem ko je bila brazilska blagovna znamka Havaianas največja svetovna proizvajalka, saj je v letu 1962 proizvedla približno 2,3 milijarde parov.
Včasih so zmotno japonke z usnjem ali s podplatom iz plute navedeni kot natikači. Vendar je za japonke značilno, da so zasnovani enostavno iz plastičnih in vodoodpornih materialov.
Pasovi japonk se lahko vstavijo skozi luknje v podplatu. Podplati in pasovi so običajno izdelani iz različnih vrst plastike. Podplat ima včasih dušilno funkcijo (iz penjenega etilen vinil acetata) in je debel od enega do dveh centimetrov.
Proizvodnja poteka večinoma v Aziji (Vietnam, Kitajska), pri čemer so stroški izdelave para japonk, vključno z materiali, zelo majhni. Govorimo lahko o le nekaj centih.

 

Japonke kot obutev za prosti čas in čevlji za na plažo in nogavice za japonke
Tisočletja so se japonke nosile v vsakdanjem življenju le v poletnih časih. Prvotni namen te obutve je sprva bil (v zahodnih državah) predvsem za zaščito stopal pred glivami v javnih kopališčih ter za toplotno in mehansko zaščito stopala na plaži.
Ker je proizvodnja japonk zelo enostavna in poceni, so jih lahko izdelovali serijsko in tako so jih lahko nosili tudi revni ljudje v mnogih klimatsko toplejših delih sveta, čeprav vsakdanjih čevljev v okviru funkcionalnosti (za zaščito), ortopedske podpore in higiene (zaščito pred umazanijo ) ne morejo popolnoma zamenjati.

(Vir: http://kusashoes.eu)