Zgodovina večernih oblek

večerne-oblekeVečerne obleke izvirajo iz časov kraljevih dvorov, katerih korenine segajo vse do 15 stoletja. Filip dobri je bil tisti, ki se je s tem ukvarjal na vsakodnevni ravni. Volna je bila prevladujoča tkanina za svečane obleke. Bogate tkanine kot je takrat bila volna so ljudje uporabljali, da so pokazali pripadnost določenemu razredu in statusu. V času renesanse so se oblačila spremenila. Na vrsto so prišli vsi trgovci in patricijci. Ko so začeli trgovati s tkaninami in barvami se je celotna moda zahodne kulture drastično spremenila. Poti so potekale po sredozemskem morju in vse so Indije. Leta 1400 je svila postal priljubljen material. Ljudje, ki so hoteli pripadati določenemu razredu so si privoščili svilo in privoščili so si različne vzorce in kožuhe.
Več info na: Poročna agencija GOGA

V 16 in 17 stoletju se je najbolj razvijala umetnost in glasba in literatura. Vzporedno s tem se je razvijala tudi večerna obleka. Večerne obleke so izdelovali za večerje, plese, gledališke predstave, modne revije. Z italijansko renesanso  se je prav tako razvila tudi najbolj elegantna moda. S prihodom baroka se je vsa moda in šik premaknila v Francijo. Luis 14 je uporabljal in nosil obleke polne čipk in polnimi rokavi. Tkanine večernih oblek so se gibale od svile, satena, žameta.

V začetku 18 stoletja so se večerne obleke premaknile iz zabav in plesov na sodišče. Takrat je moda bila se prikazati v najlepši luči pred drugimi na sodišču. Menilo so, da če se boš primerno oblekel te bodo ljudje bolj resno jemali.  Francoska revolucija je povzročila socialne nemire in veliko razliko med srednjim in višjim slojem.

Večerne obleke so se v 19 stoletju drastično spremenile. Niso bile več moderne obleke polne volanov, bleščic, tkanin, vzorcev ampak so bile moderne preproste in dolge obleke. Klasični stil tistega časa je zahteval zelo suho postavo in ne oprijeto obleko s resicami. Večerne obleke so bile v prejšnjih časih veliko bolj zakrite in ženske so bile veliko bolj skrivnostne. Dan danes so obleke zelo odkrite in razgaljene.

Nekateri modni kritiki pravijo več je manj, nekateri pa se ne požvižgajo na skromnost oblek in zato lahko dandanes na rdečih preprogah po svetu spremljamo ljudi, ki se prikažejo tako rekoč v spodnjem perilu. Dekleta tako velikokrat oblečejo obleke, ki jim komajda prikrijejo zadnjo plat, oprsje ali trebuh. Obleke so postale tudi modna sporočila. Verjetno se vsi spomnimo, ko je Lady Gaga oblekla meso kot večerno obleko. To pomembno sporočilo je vidno še danes. Kako se ravna z živalmi in podobno. Danes pa so ljudje mnenja , da ni nekih pravil kar se tiče večernih oblek. In da ni pogojev in ni skladnosti in da je vse primerno, če znaš nositi. Zato se veliko zvezdnic odloča za kreacije o katerih si nebi upali niti sanjati. Sama menim, da je manj več in da potrebno biti pozoren na vsako kombinacijo glede na barve in materiale.